Uleiurile minerale 

Chiar sună bine: ulei mineral, parcă ar fi natural... Cam cât de natural poate să fie un produs secundar al rafinării petrolului. La fel de natural ca plasticul, care este fabricat tot din gazele rezultate în urma rafinării petrolului.

 

Ce sunt uleiurile minerale? 

Un produs secundar al rafinării petrolului este păcura, o substanță urât mirositoare, neagră, lipicioasă, toxică, care trecând printr-o serie de proceduri chimice și fizice este înălbită.

Astfel rezultă un compus de bază foarte ieftin, preferat și de către industria cosmetică.

 

Cum se numesc în cosmetice?

Paraffinum liquidum, paraffin oil, petrolatum, mineral oil, cera microcristallina, microcristallina wax, petrol wax, vazelin, synthetic beeswax, mineral wax – sunt toate denumirile păcurii înălbite. 

Unde se găsesc?

Sunt în toate produsele care au consistență cremoasă sau uleioasă: creme, loțiuni de corp, spumă de bărbierit, loțiuni de protecție solară, uleiuri după epilare, balsamuri de buze, dar și în loțiuni și uleiuri pentru bebeluși, creme de scutec etc.


Pentru ce se folosesc în cosmetice?

O întrebare bună.

Fiindcă sunt ieftine, așa că pot fi folosite pentru producerea unei cantități mari de produse cosmetice, care apoi pot fi vândute la prețuri diferite.

Înlocuiesc uleiurile și unturile vegetale, constituie baza celor mai multe creme.

 

 

 De ce nu sunt bune?

* formează un strat impermeabil deasupra pielii, care pe de o parte nu permite pierdera umidității, în același timp însă oprește procesele fiziologice ale pielii: detoxifierea, evaporarea, abraziunea naturală a straturilor epidermice moarte. Prin urmare, duce la apariția coșurilor, punctelor negre, cauzează mâncărimi

* Contribuie la apariția ridurilor

* Contribuie la dezvoltarea bolilor inflamatorii de piele (pecingine, eczeme, seboree, rozacee etc)

* Este deosebit de periculos pentru pielea bebelușilor, fiindcă nu permite dezvoltarea emulsiei de pe suprafața pielii care are rolul de protecție naturală a pieli

* Conform aprecierii IARC (Institutul Internațional de Cercetare a Cancerului), institut care activează în cadrul World Health Organization (WHO), uleiul mineral puțin prelucrat aparține în categoria 1 a substanțelor studiate pentru efectul lor cancerigen (deci este un dovedit cancerigen), uleiul alb, prelucrat, utilizat în cosmetice, aparține categoriei 3 (deci nu se poate cataloga drept substanță cancerigenă). Deci nu este dovedit nici faptul că este cancerigen, nici faptul că nu este!!



Surse

https://en.wikipedia.org/wiki/Mineral_oil

www.antalvali.com

http://monographs.iarc.fr/ENG/Monographs/vol1-42/mono33.pdf

http://monographs.iarc.fr/ENG/Classification/index.php 

 

Alte articole legate de această temă:

 

 

    

   

    

 

 

Creme adevărate, cu ingrediente naturale găsești aici la noi: pentru piele mătăsoasă.

Garantat: dacă cumva descoperi într-unul dintre produsele noastre ingrediente din aceste categorii, îți dăm banii înapoi. Poți citi mai mult despre acest lucru pe pagina noastră: „Garanția purității”.