Nașterea detergenților de rufe

În timpul celui de-al doilea război mondial, grăsimile și uleiurile utilizate pentru manufacturarea săpunului au devenit rare, deoarece au fost folosite pentru fabricarea nitroglicerinei, pentru explozibili. Astfel, trebuia găsită o nouă sursă pentru agenți de curățare. În acest moment, petrolul a început să apară peste tot în lume, și oamenii de știință au recunoscut, că din acest petrol pot fi fabricate mii de substanțe chimice noi, inclusiv detergenți. Astfel, detergenții au devenit în curând aparținătorii fiecărei gospodării, deoarece nu existau alternative.

Produsele petrochimice, acele substanțe chimice care sunt derivate din petrol, se găsesc în detergenții de rufe în formă de surfactanți, parfum, ftalați, coloranți sintetici și NPE-uri.

 

Ingrediente ascunse

Fabricanții de detergenți nu sunt obligați să afișeze exact ingredientele produselor pe ambalaj, ci doar denumirea clasei de substanțe de care aparțin. Astfel, găsim pe etichetă „surfactanți anionici”, „surfactanți neionici”, parfum. Și nimeni nu știe exact, ce sunt aceste ingrediente de fapt. În plus, apar alți componenți, precum fosfonați, enzime, înălbitori optici etc. – care din nou, nu spun absolut nimic unui cumpărător obișnuit.

Studii recente arată însă, că multe dintre aceste substanțe se pot dovedi a fi toxine letale. Ele se acumulează în piele, în organism, și pot cauza probleme serioase de sănătate, precum astm, autism, infertilitate, alergii și chiar și cancer.


Acel miros curat, dar murdar

Când mergi la cumpărături de produse de curățenie, care este primul lucru, la care te uiți? După ce ai verificat prețul, vrei să știi, cum miroase produsul respectiv. Poate crezi, că ai de ales dintre flori de primăvară și ploaie de munte, dar în realitate, cel mai probabil inhalezi formaldehidă și cel puțin un agent carcinogen (care cauzează cancer). Parfumanții din detergenți (dar și din cosmetice) intră în categoria VOC-urilor (Volatile Organic Compounds - compuși organici volatili). 

Concentrații mari de VOC-uri pot afecta sistemul nervos central, cauzând depresie și/sau sensibilizare pentru anumiți componenți. Câțiva dintre acești compuși volatili, ca de exemplu formaldehida și benzenul, sunt considerați de către multe autorități ca fiind probabili cancerigeni. Benzenul este clasificat ca fiind un cancerigen cunoscut, bazat pe studii ocupaționale asupra adulților care au demonstrat creșterea incidenței leucemiei în rândul adulților expuși la benzen. (http://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/sccp/documents/out98_en.pdf)

EPA (Environmental Protection Agency – Agenția pentru protecția mediului din SUA) raportează că formaldehida cauzează cancer la animale și probabil și la oameni, WHO o caracterizează ca fiind un dovedit carcinogen.

Adițional față de reacții alergice severe, acest gaz poate irita sistemul respirator și cauza greață. Într-adevăr, ți se poate face rău, dacă te gândești, cât de des suntem expuși la aceste gaze în timp ce spălăm haine sau purtăm hainele cu mirosul lor.

Alte studii demonstrează efectul neurologic ale parfumurilor sintetici, de exemplu în dezvoltarea tulburărilor din spectrul autismului (ASD - Autism spectrum disorder). Parfumurile sintetice sunt utilizate la nivel global nu doar în parfumuri, dar și în produse chimice esențiale precum detergenții, cosmetice, săpunuri și alte bunuri utilizate la scală largă, chiar și ca arome alimentare pentru a îmbunătăți gustul alimentelor.

Majoritatea parfumurilor sintetice sunt extrem de mutagene în concentrații femtomolare* și pot cauza modificări neurologice importante în celulele umane neuroblastice chiar și la niveluri de concentrații extrem de scăzute, niveluri care se așteaptă să ajungă la un creier fetal în curs de dezvoltare în cazul în care mamele gravide sunt expuse la aceste substanțe chimice. 

Găsești și mai multe informații despre parfumurile sintetice în acest articol: Parfumuri sintetice

 

Nu numai parfumurile sunt dăunătoare, dar și purtătorii parfumurilor, și anume ftalații, care au efecte secundare asupra sistemului reproductiv. Ftalații sunt disruptori endocrini, ceea ce înseamnă că perturbă sistemul endocrin hormonal, cauzând tot felul de dereglări în organism. 

EWG (Environmental Working Group) confirmă faptul că ftalații pot cauza deformarea testiculelor animalelor masculine expuse la această substanță, în timp ce „Women’s Voices for the Earth” raportează că ftalații pot dăuna băieților și reduce numărul spermatozoizilor produși. Această substanță chimică poluează aerul și apa, totodată crește șansa de a dezvolta anumite forme de cancer.

NOTĂ: din păcate nu doar prin intermediul parfumurilor putem fi expuși la ftalați, ci ftalații se găsesc în foarte multe produse din plastic (inclusiv sticlele din plastic, ambalajele din plastic, jucării de plastic fabricate în China!)

Dacă te întrebi, de ce oare companiile utilizează astfel de substanțe dăunătoare pentru parfumarea produselor lor, răspunsul este foarte simplu: pentru bani. Substanțele naturale precum uleiurile esențiale, sunt mult mai scumpe decât parfumurile sintetice.

Parfumurile florale care părăsesc mașina de spălat, pot să pară plăcute, dar acestea pot declanșa astm la copiii tăi și dezvolta alergii.

 *femtomolul este o unitate de măsură în chimie a cantității de substanță. Un femtomol înseamnă o concentrație de 10-15 mol pe litru. Pentru noi, care nu suntem specialiști: este o concentrație extrem de mică

 


În continuarea articolului vei putea citi despre următoarele teme: 

- Problema cu surfactanții

- De ce sunt periculoase enzimele

- Ce fac de fapt înălbitorii optici

- De ce să eviți înălbitorii pe bază de clor

- Ce efecte asupra sănătății are nonilfenolul etoxilat

- Riscurile substanțelor chimice asupra sănătății

- Sunt buni detergenții „naturali”?