Când intrăm într-un supermarket, la raioanele de detergenți ne primește o diversitate uriașă în ceea ce privește produsele pentru curățenie. 99% dintre aceste produse sunt nocive pentru sănătate și pentru mediu. În acest articol îți prezint, care sunt acei detergenți, care pe lângă faptul că sunt nocivi, sunt și complet inutili, iar folosirea lor nu îți oferă nici un beneficiu. Aceștia sunt complet omisibili sau înlocuibili cu alternative simple și ieftine: 

 

1. Balsam de rufe : pentru a obține rufe moi, este de ajuns folosirea oțetului de 9% în locul balsamului, iar oțetul protejează chiar și de calcar, deci putem să ne descotorosim și de produsele anticalcar.

Pentru un miros plăcut, poți adăuga pe lângă oțet și uleiul esențial* preferat, al cărui miros nu se va simți timp de luni de zile pe rufele tale, în schimb nu provoacă alergii severe, dureri de cap și nu poluează mediul. (Citește despre parfumanții sintetici aici).*

Dacă dorești ca mirosul plăcut să persiste pentru a perioadă mai îndelungată, poți pune în dulap, printre haine, pernițe pe care ai pus câteva picături de ulei esențial

 

 

2. Soluție de spălat geamuri: cu ajutorul amestecului apă cu oțet poți avea geamuri curate și sclipitoare. Într-adevăr, s-ar putea să ai puțin mai mult de lucru cu el. Există în schimb lavete de șters suprafețe sticloase* care trebuie doar umezite puțin și care îți vor schimba complet modul în care gândești despre spălarea geamurilor.

 

    


 3. Soluție de spălat podele: alternativa sănătoasă este din nou apa cu oțet, pe care o poți parfuma cu uleiuri esențiale* pentru a obține nu doar podele curate, ci și o locuință plăcut mirositoare. 

Sau, poți renunța și la oțet, dacă folosești un mop potrivit*.

 

 4. Praf de curățat: în locul prafului de curățat scump care conține o serie de substanțe nocive, bicarbonatul de sodiu este o alternativă perfectă. Îl poți folosi ușor dacă pui bicarbonat de sodiu într-un recipient de condimente de exemplu, de unde îl poți presăra ușor pe suprafața pe care dorești s-o curăți. Sau poți pune o cantitate mică pe un burete.

    

  5. Soluție  pentru detartrare: un inamic veritabil în fața calcarului este combinația oțet-bicarbonat de sodiu. Presară suprafața în cauză cu bicarbonat de sodiu, toarnă oțet peste ea și lasă să acționeze cât mai mult timp. Clătește. 

Cu aceeași combinație poți desfunda și chiuveta (bicarbonat de sodiu în scurgere, pe urmă oțet, iar când nu mai sfârâie și nu mai face spumă, toarnă apă fierbinte peste).

 

 


 6. Detergent pentru vasul de toaletă: clorul este o substanță toxică pentru viața acvatică și pentru sănătatea noastră, de aceea este de evitat utilizarea soluțiilor de curățat toaleta, care sunt foarte agresive. Pentru curățenia de acasă se potrivesc perfect și detergenții cu mai puțină putere, iar dacă ai nevoie de un efect mai mare de dezinfecție, atunci poți ajunge la aceleași rezultate cu variante naturale* și ecologice.

 

 

 7. Soluție dezinfectantă pentru lucrurile bebelușului: desigur, este important ca în prima etapă a vieții să-i oferim bebelușului un mediu cât mai curat și lipsit de bacterii periculoase. De aceea comercializează unele companii de produse pentru bebeluși și soluții dezinfectante (pentru biberoane, suzete, jucării etc.). Probabil că aceste substanțe omoară bacteriile, dar niciodată nu vor putea fi clătite de tot din obiectele dezinfectate, putând astfel să ajungă în organismul micuților. 

De aceea, nu ai nevoie de așa ceva. Este perfectă vechea metodă a fierberii (3-5 minute), iar ceea ce nu se poate fierbe, se poate spăla foarte bine, și atât. Sau se poate șterge cu vată îmbibată în alcool sanitar. 

 

 8. Odorizant de cameră: de ce să dai bani pe ceva ce îți periclitează sănătatea? Și sănătatea familiei tale?

Nu sunt detergenți în adevăratul sens al cuvântului, consider totuși că trebuie să-i includ în această listă, fiindcă sunt foarte periculoși. 

Odorizanții de cameră sunt una dintre cele mai bune strategii de marketing ale industriei producătoare de detergenți, deoarece te fac să crezi că ai nevoie ca în locuința ta să te înconjoară tot timpul un miros de primăvară sau de magnolie sau de mare etc., deși nu este adevărat. Sigur, ne place să miroase plăcut acasă, dar faptul că tu și fiecare membru al familiei tale sunteți expuși zilnic timp de multe ore acestor substanțe nocive sintetice*, poate avea consecințe grave asupra sănătății voastre. 

O alternativă naturală, ieftină și sigură o reprezintă uleiurile esențiale*, sau poți face tu acasă odorizanți cu ajutorul cojilor de portocale, scorțișoară, condimente etc.

Bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat cu succes și în acest caz: pus într-un vas mic în baie dezinfectează și neutralizează mirosurile neplăcute, iar cu ajutorul a câteva picături de ulei esențial parfumează.

Mai multe idei minunate despre parfumarea încăperilor vei putea găsi în acest articol*.


*Toate link-urile se deschid în ferestre noi