Ce trebuie să știi despre îngrijirea pielii copilului tău

Îți mărturisesc ceva: în momentul în care scriu acest articol, sunt foarte nervoasă. Mi-am propus să-ți scriu despre cosmeticele pentru copii și bebeluși, și fiindcă eu niciodată nu am folosit multe astfel de produse la copii mei, am făcut un pic de investigație cu privire la produsele din această categorie care există de vânzare în momentul de față. M-am gândit eu că probabil sunt destul de multe, dar ce am găsit, mă scoate din sărite! Să-mi explice cineva, un bebeluș proaspăt născut, DE CE AR AVEA NEVOIE DE CREMĂ DE FAȚĂ??!! Sau cine știe ce loțiune de curățare fără clătire?! Sau spumant de baie?! Sau loțiune de corp?! Sau lapte de curățare pentru față, care pe urmă trebuie ștearsă cu o altă loțiune de reîmprospătare?! 

Pielea unui nou-născut este cea mai perfectă piele de pe lume! Folosirea produselor de tipul celor enumerate mai sus este complet inutilă dacă alegem produse naturale, și mai mult decât periculoasă dacă vorbim de produse convenționale. 

Imediat îmi revin și atunci îți spun și ceea ce trebuie neapărat să știi despre îngrijirea pielii copilului tău: 

1. Pielea este cel mai mare organ al nostru. Pielea ne protejează, dar în același timp, neavând un sistem de detoxifiere, absoarbe orice intră în contact cu ea: produse cosmetice, detergenți, substanțe chimice etc. Pielea copiilor este mult mai sensibilă și mai vulnerabilă față de substanțele cu care intră în contact, decât pielea adulților, de aceea are nevoie de îngrijire specială, ceea ce nu înseamnă însă, că are nevoie de o multitudine de produse de îngrijire. 

2. Pielea copiilor este perfectă. Este moale, este fină, este hidratată, este fără imperfecțiuni. Pielea copiilor nu are nevoie de hidratare din exterior, mai ales nu de creme și loțiuni de corp care conțin parafină (ulei mineral), o substanță derivată din petrol, care ucide pielea prin faptul că închide complet porii și nu lasă pielea să respire.

3. Copii și bebelușii au nevoie doar de UN SINGUR produs de îngrijire de bază: gel de duș sau săpun natural – pentru a spăla corpul și părul. Atât. Nu trebuie tot felul de minuni de loțiuni și uleiuri și pudre de cele mai variate combinații. Pielea copiilor și bebelușilor trebuie doar curățată, în rest are grijă de ea însăși – dacă o lăsăm în pace. -- Într-adevăr, la bebeluși este necesară câteodată folosirea unei creme pt. funduleț, când ieșiți la soare, trebuie neapărat folosită loțiune de protecție solară (bio), iar dacă îi faci bebelușului tău masaj, atunci e nevoie de ulei (neapărat extras la rece și 100% pur). --

Totuși, de ce sunt pline magazinele și farmaciile cu atât de multe tipuri de produse cosmetice pentru copii și bebeluși? Pentru bani. Clar. Pentru ca producătorii să câștige cât mai mulți bani, te conving prin reclame că ești cel mai bun părinte dacă îi cumperi copilului tău toată gama de produse de îngrijire și îi ungi corpul cu toate loțiunile posibile, care ”au grijă de pielea copilului tău”. Din contră, astfel de produse, mai ales fiindcă au în compoziție multe-multe substanțe periculoase și toxice, nu lasă pielea copilului tău să se dezvolte așa cum trebuie și pe lângă acest fapt, îi provoacă copilului tău tot felul de probleme de sănătate.

4. Cele mai multe cosmetice pentru bebeluși și copii conțin substanțe care dăunează sănătății. Te rog, nu mai crede ceea ce vezi în reclame. Reclamele sunt făcute pentru producătorii cu mulți-mulți bani de către oameni care știu foarte bine, cum să te manipuleze. Îmi pare rău să-ți spun, dar aceasta este adevărul. Imaginea unui bebeluș minunat și fericit îi trezește oricărei mame sentimente puternice, iar mai nou reclamele sunt așa de deștept făcute, de nu poți să reziști să nu te emoționezi. Dar ceea ce vezi acolo, nu are absolut nici o legătură cu realitatea. Produsele care apar în reclamă, nu sunt deloc așa de benefice pentru copilul tău, și nu sunt deloc motivul pentru care copilul tău va fi fericit. Produsele care apar în reclamă conțin materii prime ieftine, emulgatori periculoși, conservanți dăunători sănătății, parfumanți și coloranți toxici. Câteva exemple: 


- ulei mineral (paraffinum liquidum, mineral oil, castor oil etc.) - acest derivat din petrol acoperă pielea ca și o folie și nu o lasă să respire. Este deosebit de periculos pentru bebeluși, fiindcă împiedică formarea barierei cutanate ale pielii, pielea rămânând astfel complet neprotejată și sensibilă la orice influență externă.

- spumanți tensioactivi (SLS, SLES) – se folosesc și în detergenți pentru efectul lor de curățare foarte bună. Sunt însă mult prea agresivi pentru piele, o usucă și o deteriorează.

- parabeni – există multe tipuri de parabeni, care sunt folosiți pentru conservarea produselor cosmetice. S-au efectuat deja multe studii cu privire la aceste substanțe, dar în continuare nu știm totul despre ele. Ceea ce s-a dovedit însă în studii, este efectul lor asupra sistemului endocrin, ceea ce pentru copii este dezastruos, ducând la pubertate precoce în cazul fetelor, și la demasculinizare la băieți.

- emulgatori sintetici (DEA, TEA, MEA) – sunt toxici și cancerigeni

- glicoli (propylen glycol, polyethylen glycol) – se folosesc ca și ajutor pentru ca celelalte substanțe din produs să se absoarbe mai bine în piele, ceea ce înseamnă că în cazul în care în produs sunt prezente și alte substanțe nocive, acestea intră într-o cantitate și mai mare în corp.

- parfumuri sintetice (parfum) – sunt prezente în aproape fiecare produs convențional pentru bebeluși și copii. Provoacă alergii, irită pielea, pot cauza chiar și cancer, iar efectele negative nu se rezumă doar la nivelul pielii, ci aceste substanțe afectează creierul! Da, prin sistemul olfactiv, deci prin miros, aceste particule extrem de mici intră direct în creier, unde pot provoca boli cerebrale, devieri comportamentale. Noile studii investighează legătura dintre VOC-uri (Volatile Organic Compounds = compuși volatili organici) și boli ale sistemului nervos precum autismul. Deoarece atât prin piele, cât și prin inhalare, acești compuși intră în corp și sunt transportați prin sânge peste tot, pot afecta chiar și fătul în cazul femeilor însărcinate. 

Când vrem să cumpărăm un produs cosmetic, mirosul este unul dintre factorii cei mai importanți de selecție. Dar te întreb, de ce ar trebui să folosim produse cu parfum frumos pentru ca pielea copilului nostru să miroase frumos??!! Pielea bebelușului are cel mai curat și plăcut miros de la natură! Nu are nevoie de nici un parfum suplimentar, și nici un parfum nu va putea avea acel miros splendid de natural al pielii bebelușului tău. 

Despre aceste produse poți citi mai multe informații și sursele informațiilor dând click pe link-urile din text. Se vor deschide în ferestre noi.

Îți scriu în continuare care sunt produsele în care apar cele mai mari cantități dintre substanțele menționate mai sus și care prezintă un risc crescut pentru ca substanțele nocive să fie absorbite într-o cantitate mai mare de către piele:

 

1. loțiunile și cremele (loțiuni de corp, de protecție solară, uleiuri) – variantele convenționale pot să conțină toate substanțele enumerate, mai puțin spumanți. Deoarece aceste produse rămân pentru o perioadă mai lungă pe piele, substanțele nocive pot fi absorbite într-o cantitate mai mare în piele. 

șervețele umede2. șervețele umede – din păcate majoritatea șervețelelor umede conține majoritatea substanțelor enumerate, și având în vedere faptul că se folosesc foarte des, nu se clătesc, pielea bebelușilor este în contact permanent cu aceste substanțe, care se absorb de către piele.

Altenativa: eu am folosit șervețele umede doar când eram pe drum, și am ales varianta bio, fără parfum. În rest, acasă, am tăiat câteva scutece textile în fâșii, și spălam fundulețul cu apă în care am pus puțin gel de duș natural. Într-adevăr, e puțin mai incomod, fiindcă trebuie umblat cu ligheanul și fâșiile din textil trebuie spălate, dar e metoda cea mai sănătoasă atât pentru copil, cât și pentru natură (fiindcă producem mai puțin gunoi).


3. gel de duș, șampon, spumant de baie
– conțin spumanți tensioactivi sintetici, parabeni și parfum. Gelul de duș și șamponul se clătesc și nu rămân pe piele, dar și acest contact scurt are efecte negative asupra pielii. Și mai periculos este de aceea spumantul de baie, cu care pielea rămâne în contact pentru o perioadă mai lungă.

Iar despre parfumanții sintetici: în timpul unei băi, aerul fiind mai cald și mai umed, acești compuși se eliberează într-o cantitate și mai mare în aer, iar de acolo se inhalează. Gândește-te, de ce se recomandă ca în cazul unei răceli, să facem baie de aburi cu anumite plante medicinale. Fiindcă în acest fel, substanțele tămăduitoare ale plantelor au o eficiență și mai ridicată. Ce se întâmplă însă atunci, când substanțele pe care le inhalăm, și pe care le inhalează copii, sunt nocive?!

pastă de dinți4. pasta de dinți - conține de asemenea spumanți sintetici, parabeni, emulgatori, parfumanți. Și este periculoasă, fiindcă este ingerată de către copii mici, de aceea trebuie avut mare grijă ca ea să nu conțină substanțe periculoase. 


Ce să faci acum? Citește etichetele produselor pe care le ai în casă, și verifică dacă conțin ingredientele enumerate mai sus. Dacă da, poți decide dacă le folosești în continuare, sau le schimbi imediat.

Într-adevăr, mai nou unii producători au început să elimine anumite tipuri de substanțe din produsele lor, datorită faptului că există din ce în ce mai mulți părinți informați asupra existenței ingredientelor periculoase. Atenție însă, trebuie să ai mare grijă cu produsele care se promovează prin faptul că nu conțin anumite tipuri de substanțe, fiindcă s-ar putea să conțină altele, care sunt la fel de toxice. Deci, niciodată să nu cumperi ceva, fără să citești înainte eticheta. Și dacă nu înțelegi exact, din ce se compune acel produs, atunci mai bine nu-l cumpăra. Citește aici despre lista ingredientelor cosmeticelor.

 

În concluzie, trebuie să conștientizăm faptul că pielea bebelușilor și copiilor noștri este ceva viu, este ceva 100% natural, de aceea, numai produse 100% naturale ar avea voie să intre în contact cu ea. Deasemenea, nu trebuie să reparăm ceva ce nu e stricat, ci s-o lăsăm pe mama-natură să-și facă treaba care știe s-o facă de mii de ani și să nu intervenim unde nu este necesar.


Notă1: toate link-urile din text se deschid în ferestre noi.

Notă2: informațiile cu privire la îngrijirea pielii sunt orientative și se referă la cazurile în care nu au apărut încă probleme dermatologice. Într-adevăr, dacă este cazul, anumite afecțiuni trebuie să fie tratate conform indicațiilor medicului.