În cele ce urmează îți voi scrie despre acele produse cosmetice, pe care probabil le folosești de multă vreme, și ai impresia că sunt de nelipsit din viața ta de zi cu zi, dar de fapt nu sunt. 

Și nu ai nevoie de ele nu doar datorită faptului că multe dintre ingredientele lor sunt nocive pentru sănătatea ta și a mediului - cu această temă mă voi ocupa în alte articole -, ci nu ai nevoie de ele nici dacă sunt produse certificate bio, sau din ingrediente 100% naturale.

Și faptul că nu le vei folosi, nu va atrage nici o consecință negativă după sine, ci mai mult, pușculița ta se va bucura.

 


De când am mers la școală, până la anii mei de studenție, am folosit în mod regulat ir de buze. În totdeauna aveam la mine un balsam de buze, iar dacă nu-l foloseam, buzele mele erau uscate și crăpate. Și atunci am citit undeva, că de fapt nu avem nevoie de balsam de buze, deoarece:

- buzele noastre pot foarte bine să se hidrateze pe sine, dacă și noi la rândul nostru ne hidratăm suficient organismul, deci bem mai multă apă

- majoritatea balsamelor de buze conține derivați din petrol, care nu doar nu hidratează pielea, ci extrag umiditatea din straturile mai adânci ale pielii, ducând astfel într-adevăr la uscarea buzelor, în urma căreia va trebui să ne dăm cu balsam din ce în ce mai frecvent.

- este natural, ca și buzele să se descumeze câteodată, fiindcă celulele moarte ale pielii trebuie să se curețe de pe suprafața pielii. Însă, prin faptul că ne hidratăm buzele permanent din exterior, acest proces se accelerează și ne vom simți buzele descumate mai des. 

Așa că, am renunțat la utilizarea zilnică a balsamului pentru buze (a fost un pic neplăcut la început, deoarece mi-am simțit buzele uscate), beau mult mai multă apă decât înainte (înainte beam foarte puțin), și de atunci nu am mai simțit nevoia de a folosi balsam de buze, decât ocazional și nu am buzele nici uscate, nici crăpate.

Ocazional înseamnă în cazul meu, că îmi hidratez buzele atânci, când începe sezonul rece, fiindcă pielea are nevoie de mai multă grăsime pentru a se proteja de frig. Dar nu folosesc balsam de buze special, ci mă dau cu ulei de cocos, unt de shea sau unt de corp.

Dacă utilizezi balsam de buze de ani de zile, s-ar putea să-ți fie greu să te dezobișnuiești cu el. Este interesant, că și acest mic gest, de a te da cu balsam de buze, poate deveni o dependență, iar dacă vrei să renunți la el, poți avea sentimentul că îți lipsește ceva. De aceea este recomandat în astfel de cazuri de a reduce treptat frecvența aplicării, și de a crește simultan cantitatea zilnică de apă.

 

ECONOMISEȘTI LUNAR 7 - 17 RON*

  

 

Epilarea de acasă este o variantă mai rapidă și mai ieftină, decât cea din saloanele cosmetice, în schimb e nevoie de practică și nu întotdeauna obținem rezultatul dorit: ceara este ori prea rece, ori prea fierbinte, ori ne pătăm hainele și nu putem scoate petele, dar nici de pe piele nu se poate spăla ceara decât cu greu. 

Pe deasupra, ceara din magazine este plină de tot felul de substanțe nocive, parfum sintetic (de ce trebuie ceara să aibă și miros?), care în timpul epilării - prin faptul că pielea se încălzește iar porii se dilată - pot pătrunde în sânge într-o cantitate mai mare.

Și nu este de recomandat, ca pe lângă acestea să utilizăm după epilare uleiuri și loțiuni convenționale, care din nou sunt pline de derivați din petrol, conservanți, parfumuri sintetice și coloranți sintetici. Dar vom vorbi despre acestea în altă parte, acum să vedem, cu ce se poate înlocui ceara convențională: 

cu ceara de epilat din zahăr. Ceara făcută din zahăr este folosită deja de multă vreme în țările estice, la noi abia acum a început să ajungă. Se poate cumpăra gata făcută și ambalată, dar cel mai ieftin este s-o pregătești acasă. Este gata în câteva minute și conține doar zahăr, apă și lămâie. Nu irită, funcționează bine. O rețetă pentru ceară de epilat cu zahăr găsești și la noi, aici.


 

Dând ascultare reclamelor, mi-am cumpărat și eu odată un tub de cremă pentru epilat, cu care "epilatul este ușor, fără durere, o floare la ureche". Noroc că prima dată am încercat-o doar pe un picior, pe o suprafață mică, fiindcă pielea mea a reacționat foarte sensibil: s-a înroșit, s-a umflat și a durut.

Dar eu, optimista, în loc să arunc crema chiar atunci la coșul de gunoi, i-am mai dat o șansă după câteva zile, și am încercat și pe celălalt picior, că poate am făcut eu ceva greșit prima dată. Poți să-ți imaginezi, ce s-a întâmplat - același lucru ca și înainte, iar durerea a durat 2-3 zile. Atunci mi-am dat seama, că această modalitate de epilat nu este pentru mine.

Iar acum știu și faptul că nu este bine pentru nimeni, deoarece este foarte dăunătoare atât pielii, cât și întregului organism. Crema arde firele de păr din piele, deteriorând în același timp stratul superior al pielii, cauzează iritații, alergii, este foarte agresivă, astfel că nu este recomandată folosirea ei în nici o formă, pe nici o parte a corpului.

În locul ei este de preferat salonul de cosmetică sau ceara de epilat din zahăr, amintită mai sus. 

 

ECONOMISEȘTI LUNAR 14 - 45 RON*Se poate găsi în toate culorile și aromele, unul e mai ”sensitive” decât celălalt, dar de fapt nu ai nevoie de ele fiindcă un ulei extras la rece sau un unt cosmetic (ca de ex. uleiul de migdaleuleiul de cocosuntul de shea etc.) îți îngrijesc, hidratează și calmează perfect pielea după epilare. Iar aceste uleiuri le poți folosi în moduri foarte variate.


ECONOMISEȘTI LUNAR 6 - 32 RON*Desigur, industria cosmetică a considerat necesară și diferențierea soluțiilor demachiante, astfel ți se recomandă să folosești unul pentru față, iar altul pentru ochi.

Când de fapt, și pentru acest scop poți să folosești un ulei extras la rece de o calitate superioară (ex. ulei de cocosulei de migdaleulei de argan etc.), respectiv un șervețel demachiant special conceput pentru demachiere.

 

ECONOMISEȘTI LUNAR 5 - 22 RON*Te-ai gândit vreodată, dacă într-adevăr sunt necesare produsele ”special concepute” pentru mâini și picioare, de ce oare loțiunea de corp cu care îți hidratezi pielea nu este potrivită pentru îngrijirea mâinilor și picioarelor?

Într-adevăr, mâinile tale pot fi mai uscate de la spălatul vaselor, sau iarna de la frig, călcâiele tale pot fi mai aspre, dar de fapt nu este necesar absolut deloc să folosești câte un produs separat pentru fiecare parte ale corpului. Acest lucru îți este sugerat de către reclame, dar dacă compari ingredientele unei creme de mâini sau a unei creme de picioare, găsești în ele aproximativ aceleași ingrediente ca și în loțiunile de corp.

Deci, dacă ai pielea mai uscată, atunci poate trebuie s-o dai mai des cu loțiune, ulei sau unt de corp, dar nu este necesar să-ți cumperi produse diferite doar din acest motiv.

 

ECONOMISEȘTI LUNAR 11 - 32 RON*

 

 

 

* estimarea prețurilor produselor din comerț, având în vedere și durata de utilizare a unui produs. De la produsul cel mai ieftin, până la cele cu prețuri mai ridicate.Alte articole care te interesează cu siguranță:

 


Cosmetice otrăvitoare